Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ψωμί - Παιδεία - Διαρθρωτική Μαρία

Πώς μου είχε ξεφύγει; Στην αρχή του μήνα η Μαρία έκανε μία αγωνιστική παρέμβαση στις Βρυξέλλες. Δεν είμαι βέβαιος για το τι φορούσε την ώρα που απέστειλε το διάβημα προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Αυτό σε άλλο ποστ μετά από έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από την Κομισιόν να επιμείνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στους τομείς δηλαδή όπου η Ελλάδα δεν παρουσιάζει ικανοποιητικά αποτελέσματα και όχι στις οριζόντιες περικοπές.
Τι είναι όμως, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις; Αντιγράφω από ρεπορτάζ της Καθημερινής με την υπογραφή του Β. Ζήρα... (προσέξτε ιδιαίτερα τα 2, 6, 7).

1. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
2. Η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων - υπηρεσιών και ενέργειας.
3. Οι δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
4. Σύσταση ενιαίας αρχής δημόσιων προμηθειών και ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών.
5. Συμμόρφωση με την οδηγία για τις υπηρεσίες (λαϊκές αγορές, γραφεία εύρεσης εργασίας, σφαγεία κ.λπ.).
6. Συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων υγείας στον ΕΟΠΥΥ.
7. Καθιέρωση κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση με νομοθετική πρωτοβουλία.
8. Ενοποίηση της είσπραξης φόρων και κοινωνικών εισφορών.
9. Παρεμβάσεις στις αμοιβές για ορισμένα επαγγέλματα (π.χ. ενεργειακοί επιθεωρητές).
10. Αποσύνδεση των εισφορών δικηγόρων και μηχανικών που καταβάλλονται προς τις επαγγελματικές οργανώσεις από τις τιμές που χρεώνονται από τους επαγγελματίες.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ο ορισμός της οριζόντιας παρέμβασης. Από το 1ο μνημόνιο ήδη στο παρασκήνιο γινόταν κουβέντα για κατώτατο μισθό 390 ευρώ μικτά! Δεν γνωρίζω αν αληθεύει απολύτως, αλλά σίγουρα η αλήθεια είναι κάπου εκεί κοντά με μεγάλη πιθανότητα να βρίσκεται και χαμηλότερα! Αυτό δεν είναι οριζόντια περικοπή;
Όταν όλα τα ταμεία συγχωνεύονται σε ένα χρεωκοπημένο φορέα δεν είναι οριζόντια απαξίωση και όχι απλώς περικοπή;
Όταν ζητείται απελευθέρωση των αγορών προϊόντων – υπηρεσιών και ενέργειας τι εννοούν; Οι αυξήσεις όλων αυτών δεν είναι οριζόντια παρέμβαση; Και η υποβάθμιση ορισμένων υπηρεσιών σε καθαρό προϊόν δεν είναι οριζόντια απαξίωση; Για παράδειγμα, ο ανταγωνισμός των τιμών στους δικηγόρους δεν υποβαθμίζει τις υπηρεσίες αφού εστιάζει στην ποσότητα αντί της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών (επιστημονική κατάρτιση κ.ο.κ.); Τι έχει σημασία; Ο φτηνός δικηγόρος ή ο καλός δικηγόρος; Κ ποιον ενοχλεί η προστασία των προκαθορισμένων αμοιβών, αλήθεια; Είναι προτιμότερο, δηλαδή, να καταφεύγουν όλοι στο δημόσιο συνήγορο επειδή οι λοιποί δεν θα ενδιαφέρονται λόγω περιορισμένου κέρδους; Διότι απελευθέρωση σημαίνει αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους.
Τω αυτώ ισχύει για τους γιατρούς, τα φάρμακα και κάθε κοινωνική παροχή ή παρεχόμενη υπηρεσία.
Παράξενη άποψη έχει η πρώην μαρξίστρια-σοσιαλίστρια επίτροπος, δεν νομίζετε;
Τέλος, πρόσφατα ο κ. Βρούτσης, υπουργός εργασίας (ανεργίας) δήλωσε ««Τέθηκε και το θέμα της μείωσης του κόστους αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, ένα ζήτημα για το οποίο είναι γνωστή η θέση μας ότι δεν κρίνουμε το χρόνο ώριμο για να ανοίξει». Δηλαδή, το μοναδικό του πρόβλημα είναι ο χρόνος. Αν γίνει λίγο αργότερα δεν ενοχλεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου