Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Τελειωτικό χτύπημα στους Δήμους μέσω ΕΥΔΑΠ;



522 εκ. ευρώ είναι τα χρέη του Δημόσιου τομέα και των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ. Και αυτά τα 522 εκ., σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία, θα πρέπει να αποδοθούν στο νέο ιδιοκτήτη της εταιρίας, εφόσον αυτή πουληθεί, κάτι που θεωρείται βέβαιο αφού η ελληνική κυβέρνηση την κοστολογεί στα 250 εκ. ευρώ!

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για τη φορολογία και την καταπολέμηση απάτης, κ. Α. Šemeta, στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή σχετικά με τα χρέη του Δημοσίου και των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ.

Έτσι, πέραν του σκανδαλωδώς χαμηλού αντιτίμου πώλησης η ΕΥΔΑΠ αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα αφού εφόσον οι νέοι ιδιοκτήτες της απαιτήσουν τα οφειλόμενα εντός 90 ημερών από την εξαγορά της, οι Δήμοι θα κληθούν να αποδώσουν ποσά που δεν διαθέτουν και, ίσως, αυτό αποτελέσει και την ταφόπλακά τους. Κι αυτό, σε ένα μοντέλο διακυβέρνησης που θέλει να στηριχτεί στους ΟΤΑ, αλλά σε ποιους ΟΤΑ; Προφανώς, σε ΟΤΑ πλήρως αποδυναμωμένους και αδιάφορους για την Πρόνοια.

Φυσικά, μέσα απ’ αυτή την εξέλιξη προκύπτει και το παράδοξο και, ίσως, σκανδαλώδες συμπέρασμα ότι ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρίας όχι μόνο δεν θα πληρώσει, αλλά θα εισπράξει κιόλας αφού η διαφορά αντιτίμου αγοράς με οφειλόμενα από το Δημόσιο είναι 272 εκ. ευρώ, που προκύπτουν πλέον ως άμεση απόδοση της επένδυσης των 250 εκ. ευρώ! Καθόλου άσχημα…

Φαντάζομαι, όμως, ότι αυτό θα καλυφθεί στους όρους της μεταβίβασης. Ή μήπως όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου