Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ανθρώπινα δικαιώματα σε όλα τα μεγέθη



Από την ημέρα δημοσίευσης των φωτογραφιών των (επίσης, κακοποιημένων) οροθετικών ιερόδουλων ξεκίνησε μία συζήτηση για το κατά πόσο η δημοσίευση φωτογραφιών και αναλυτικών στοιχείων των συλληφθέντων είναι συνταγματική άρα και νόμιμη. 

Αυτή η συζήτηση, βεβαίως, θα έπρεπε να έχει ανοίξει πολλά χρόνια νωρίτερα όταν η κυβέρνηση Σημίτη με Χρυσοχοϊδη και Σταθόπουλο έστηνε τον γνωστό κατά παραγγελία τρομονόμο και λίγο αργότερα δημοσίευε τις φωτογραφίες των υπόπτων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη συνοδευόμενες από λεπτομέρειες του ιδιωτικού τους βίου συνθέτοντας το ύφος ΄Αρλεκιν με SAS.

Τότε ήταν η ανάγκη επιτυχίας της Ολυμπιάδας.

Σήμερα η ανάγκη διάσωσης της οικονομίας.

Στα πλαίσια αυτής της δημόσιας «συζήτησης» (τα εισαγωγικά διότι, δύσκολα αποκτά το χαρακτήρα συζήτησης η ανταλλαγή συνθημάτων και η καλλιέργεια υπονοιών) έχουν ακουστεί ουκ ολίγα φαιδρά και επικίνδυνα. Ουκ ολίγα ανιστόρητα και με παντελή έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης. Ουκ ολίγα παράνομα και άνομα.

Είναι επικίνδυνο να κάνεις σύγκριση περιπτώσεων και αντιπαραβολή. Είναι επικίνδυνο να προβάλλεις ως επιχείρημα, έστω και λογικά, το γεγονός ότι δεν δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες των αστυνομικών που διακινούσαν ναρκωτικά ή οι φωτογραφίες των δολοφόνων του Πακιστανού με το ποδήλατο ή οι φωτογραφίες των αστυνομικών της ΔΙΑΣ που προκάλεσαν το σοβαρότατο τραυματισμό των παιδιών στην Κρήτη.

Το Σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ίδια για όλους. Ο νομικός πολιτισμός ισχύει για όλους και επιβάλλει την ίδια αντιμετώπιση.

Είναι επικίνδυνο να υπάρχουν εκπρόσωποι πολιτικού χώρου ή κόμματος που κάνουν σύγκριση και αξιολόγηση περιπτώσεων.

Η δημοκρατία δεν εκδικείται, τελεία και παύλα. Τα βασανιστήρια είναι η πιο χυδαία μορφή επιβολής. Είναι έγκλημα!

Είναι παράνομο, απάνθρωπο και ωμό αστυνομικοί να χτυπούν συλληφθέντα.

Είναι παράνομο να διασύρονται άνθρωποι που έχουν συλληφθεί μέσω δημοσίευσης των φωτογραφιών τους και των στοιχείων τους.

Είναι παράνομο να ονομάζεις κάποιον εγκληματία ή τρομοκράτη χωρίς ακόμα να έχει τελεσίδικα καταδικαστεί. 

Είναι αντιδεοντολογικό όταν αυτό συμβαίνει από ΜΜΕ και, δυστυχώς, η ΕΣΗΕΑ δεν έχει καλέσει ακόμα κανένα μέλος της να απολογηθεί γι’ αυτό.

Είναι επικίνδυνο, ανιστόρητο, αντιεπιστημονικό και αντιδεοντολογικό, συνήγορος κατηγορούμενου να δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα με τη δημοσίευση φωτογραφιών υπόπτων για βιασμό ή παιδική πορνογραφία. Να του (της) θυμίσουμε ότι ο φερόμενος ως δράστης του εμπρησμού του βιβλιοπωλείου Ιανός το 2010 έχει συλληφθεί με βασικό στοιχείο μία ανώνυμη (!) επιστολή στην ΕΛΑΣ που τον κατέδιδε ως δράστη!

Ας αντιληφθούμε όλοι, επιτέλους, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ελαστικά, δεν κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου