Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Είμαι ο 1 στους 10 ή σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν…

Ενας από τους εικονιζόμενους αύριο θα δουλεύει

Πόσο απάνθρωπο είναι στ’ αλήθεια ένας πρωθυπουργός να εκφωνεί πανηγυρικό για την απόλυση 15.000 ανθρώπων άμεσα και άλλων 135.000 σε διάστημα ενός χρόνου και λίγων μηνών; Πόσο σκληρό ένας πρωθυπουργός να καταδικάζει στην ανεργία ή την αχρηστία (για την περίπτωση όσων είναι κοντά στη σύνταξη) 150.000 ανθρώπους και να το παρουσιάζει ως εκσυγχρονισμό και εξυγίανση του δημόσιου τομέα και ως μέτρο καταπολέμησης της ανεργίας, ειδικά των νέων; Θαρρείς κι οι απολυμένοι δεν θα είναι γονείς κάποιων από αυτούς τους νέους;

Και πόσο ωμό είναι να εμπαίζει τους πολίτες βάζοντας έναν άλλο υπουργό του να εξαγγέλλει ταυτόχρονα 15.000 προσλήψεις, νέων ανθρώπων; Γνωρίζοντας, μάλιστα, ότι ψεύδονται, ότι διαστρέφουν την πραγματική εικόνα.

Η ωμότητα έγκειται στο ότι υποστηρίζοντας αυτή την εξαγγελία περί προσλήψεων 15.000 νέων ανθρώπων αντί των 15.000 απολυόμενων που «έφαγαν πια τα ψωμιά τους» αυτομάτως κάνουν έναν ηλικιακό διαχωρισμό στέλνοντας τη χώρα πίσω σε αντιλήψεις εποχών τσιφλικάδων. Το γερό, νέο κορμί έχει να μου προσφέρει. Το γέρικο αποσύρεται και δεν μας νοιάζει η τύχη του.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το νεοφιλελευθερισμό της τρόικας και των εγχώριων εντολοδόχων της η ανεργία στους νέους καταπολεμάται μεταφέροντάς την στους μεσήλικες και άνω. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, σε μία εισαγωγή της νέας παράστασης της κυβέρνησης, ανακοίνωσε τις προσλήψεις για να βάλει λίγο νερό στο κρασί και ο Αντώνης Σαμαράς δείχνοντας το σκληρό πρόσωπο αυτού του καθεστώτος –ως όφειλε, κατά τους κανόνες τους, από τη θέση του πρωθυπουργού- εκφώνησε τον πανηγυρικό καταδικάζοντας ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της χώρας που κυβερνά, στην ανέχεια. Δεν έχει καν ιδιαίτερη σημασία γι’ αυτόν το γεγονός ότι οι νέοι που θα προσληφθούν –αν προσληφθούν- συμβιώνουν με τους ηλικιωμένους γονείς τους που θα απολυθούν.

Όσο για το ψέμα… Η εξαγγελία των 15.000 προσλήψεων (αν γίνουν πραγματικότητα κι αυτές) είναι μόνο για μία φορά. Έτσι, η κυβέρνηση παραμένει πιστή στον κανόνα του μνημονίου, για κάθε δέκα που φεύγουν προσλαμβάνεται ένας. Είχε υπογραφεί εξ αρχής και τώρα ήλθε η κατάλληλη στιγμή να υλοποιηθεί. Έτσι, σε ενάμιση σχεδόν χρόνο θα δημιουργηθούν 135.000 νέοι άνεργοι είτε ως πρόωρα συνταξιοδοτούμενοι είτε εκδιωκόμενοι με το πρόσχημα ότι είναι επίορκοι με όσες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην οικονομία και την κοινωνία.

I am the one in ten τραγουδούσαν τη δεκαετία του 80 στη Μ. Βρετανία της Θάτσερ οι UB40, αναφερόμενοι στο ποσοστό 10% της ανεργίας τότε στη Γηραιά Αλβιόνα. Δηλαδή, είμαι ο ένας άνεργος ανάμεσα στους δέκα πολίτες.

Είμαι ο ένας στους δέκα που εργάζεται θα λέμε εμείς εν ευθέτω χρόνω αν αυτή η σκληροπυρηνική, φιλελεύθερη και ωμή κυβέρνηση δεν πέσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου