Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Κάποιοι πρέπει να απολογηθούν


Μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην ΟΛΜΕ κάποιοι πρέπει να απολογηθούν. Διότι όλοι πίστεψαν ότι μέσα από τον αγώνα της ΟΛΜΕ θα μπορούσε να ξεκινήσει η προσπάθεια ανατροπής του σημερινού status quo, και δεν εννοώ μόνο του πολιτικού.

Κάποιοι σήμερα πρέπει να απολογηθούν κι αυτοί δεν είναι οι καθηγητές.

Είναι όμως…

  • Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία, δεκαετίες τώρα εξυπηρετεί τη γραμμή της εκάστοτε κυβέρνησης όπως αυτές εναλλάσσονται από ΝΔ σε Πα.Σο.Κ και αντίστροφα. Η ηγεσία, η οποία βλέπει τη ΓΣΕΕ ως το τελευταίο σκαλοπάτι πριν τη Βουλή ή τη διεύθυνση οργανισμών του Δημοσίου.
  • Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, η οποία επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνωρίζαμε. Ότι δεν είναι ηγεσία αφού ο δισταγμός και ο φόβος δεν ταιριάζουν σε μία συνδικαλιστική ηγεσία.
  • Η ηγεσία της ΟΛΜΕ, η οποία δεν μπόρεσε να κόψει τον ομφάλιο κομματικό λώρο και γνωρίζοντάς το εκ των προτέρων παρέσυρε αυτούς που εκπροσωπεί και έδωσε δικαίωμα στην ελπίδα, την οποία η ίδια έκοψε. Ο ηγέτης συνδικαλιστής μπαίνει πρώτος αυτός στον αγώνα και είναι ο πρώτος που απολύεται ή συλλαμβάνεται από μία εξουσία που στηρίζεται στην καταστολή και την πυγμή.
  • Η ηγεσία της ΟΛΜΕ, επειδή έδωσε την εσφαλμένη εντύπωση της καθολικής συμμετοχής και αποδοχής ενώ τώρα αποκαλύπτει ότι μιλούσε για συμμετοχή μόνο των εγγεγραμμένων που αντιστοιχούν σε κάτι λιγότερο ή περισσότερο του ενός τετάρτου των καθηγητών.
  • Η ηγεσία της αριστεράς (και όχι μόνο η σημερινή) διότι επί σειρά ετών παρακολουθεί τα εντεταλμένα προεδρεία των συνδικαλιστικών σωματείων και της ΓΣΕΕ να παίζουν τα κομματικά τους παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων και δεν έχει πάρει πρωτοβουλίες για μία ενωτική στάση απεξάρτησης από τη συγκεκριμένη, ιστορική μεν, καθεστωτική δε, συνομοσπονδία (κατ’ όνομα, εδώ και δεκαετίες).
  • Η σημερινή ηγεσία της αριστεράς διότι δεν στήριξε ανοιχτά τον μετωπικό αγώνα των καθηγητών και για μία ακόμα φορά παγιδεύεται στη μικροπολιτική. Το ΚΚΕ αντέδρασε χλιαρά στην επιστράτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να σταθεί και στις δύο πλευρές: του φόβου και της τόλμης. Την ημέρα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στον ΣΕΒ και εμπλεκόταν σε «πολιτισμένους» διαλόγους με τον πρόεδρο των βιομηχάνων και ο Δημήτρης Κουτσούμπας αγνοείτο ή στην καλύτερη περίπτωση επιδιδόταν σε ξύλινες ανακοινώσεις εκ νέου ανακάλυψης του τροχού. Η ηγεσία της αριστεράς αποτυγχάνει στη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας.
  • Οι μηχανισμοί της κοινοβουλευτικής αριστεράς, οι οποίοι προσπαθούν να μην ενοχλήσουν τα κεντρώα αντανακλαστικά της κοινωνίας. Όμως, η κοινωνία ποτέ δεν ήταν ομοιογενής και η πλειοψηφία της ποτέ δεν ήταν επαναστατική και, όπως πολύ σωστά επισήμανε και ο Θανάσης Καρτερός, δεν μπορεί να καταλάβει ότι το κέντρο θα σε καταπιεί αν του το επιτρέψεις. 
  • Η κοινωνία, η οποία αφέθηκε μετά φανατισμού στον αυτοματισμό και παραδίδεται πλέον, ως πρόβατο προς σφαγή, στις διαθέσεις ενός αδηφάγου συστήματος.

Κάποιοι, λοιπόν, πρέπει να απολογηθούν...

Δυστυχώς, φοβάμαι, κανείς δεν θα το πράξει και όλοι θα ρίξουν το φταίξιμο στους «ανώριμους» καθηγητές μέχρι την επόμενη πρόβα επανάστασης.

Φοβάμαι ότι, αυτή η απόφαση έβαλε ταφόπλακα στις όποιες κινητοποιήσεις.


2 σχόλια:

  1. ...και η λύση έρχεται από εδώ..

    ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ παντού! όχι σαν μέσο κατάλυσης της υπάρχουσας δημοκρατίας - γι'αυτό άλλωστε καραδοκούν οι φασίστες - αλλά σαν μέσο ουσιαστικής πίεσης από τα κάτω και ενδυνάμωσης της δημοκρατίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://tvxs.gr/news/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF/%CE%B7-%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-21%CE%BF-%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85

    ΑπάντησηΔιαγραφή