Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΕΛ.ΑΣ Security A.E. και απεργίες τέλος


Η μονοπρόσωπη τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά έχει επιδοθεί σε μία κούρσα παγκόσμιας πρωτοτυπίας στην επιβολή και την καταστολή. Τελευταίο της επίτευγμα η πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών πριν την επίσημη εξαγγελία απεργίας!

Μία ακόμα αντιδημοκρατική κίνηση, μία ακόμα καταπάτηση του Συντάγματος, του υπέρτατου, δηλαδή, νόμου μιας δημοκρατικής πολιτείας.

Αυτή ήταν η τρίτη πολιτική επιστράτευση της κυβέρνησης Σαμαρά (είχαν προηγηθεί οι εργαζόμενοι στο Μετρό και οι ναυτεργάτες) και η πέμπτη στα χρόνια του μνημονίου (προηγήθηκαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτίων το 2010 και οι υπάλληλοι καθαριότητας των δήμων το 2011).

Και όπου η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιστρατεύσει η ίδια, όπου δεν πίπτουν διατάγματα, πίπτει η ράβδος. Τα γκλομπ και τα δακρυγόνα των MAT και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.



Έτσι, είχαμε την επέμβαση των ΜΑΤ στη Χαλυβουργική (20 Ιουλίου 2013) όπου η κυβέρνηση ανέλαβε ρόλο security του βιομήχανου-ιδιοκτήτη της Χαλυβουργικής και απέστειλε τα όργανά της για να σπάσει μία απεργία μακράς διαρκείας των επί σειρά μηνών απλήρωτων εργαζομένων.


Η «άσκηση», όμως, είχε ξεκινήσει ήδη από τη Χαλκιδική όπου τα ΜΑΤ εδώ και καιρό έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο εναντίον των αγωνιζόμενων κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στη λειτουργία των ιδιωτικών συμφερόντων ορυχείων της Eldorado Gold και της Ελληνικός Χρυσός.

Ακολούθησε η επέμβαση των ΜΑΤ στην είσοδο του κέντρου διανομής Ασπροπύργου της επιχείρησης ΝΟΥΝΟΥ, στις αρχές του Απρίλη.

Η συνέχεια δόθηκε σήμερα τα ξημερώματα με την ΕΛ.ΑΣ να επεμβαίνει "κλέφτικα" στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ εναντίον των απεργών εργαζομένων, οι οποίοι –τι σύμπτωση!- παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες.

Φυσικά, έχουμε και την επέμβαση των ΜΑΤ σε κάθε κινητοποίηση του δημόσιου τομέα (ΜΕΤΡΟ, Ακρόπολη, λιμάνια κ.ο.κ.), αλλά και σε κάθε σχεδόν συγκέντρωση και λαϊκή εκδήλωση αντίδρασης.

Η ελληνική αστυνομία, πλέον, αναλαμβάνει ένα νέο ρόλο κι αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν της ομάδας κρούσης των μεγαλοβιομηχάνων και των εργοδοτών. Δεν είναι άλλος από αυτόν της εταιρίας security στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Παγκόσμια πρωτοτυπία; Όχι, ακριβώς.

Είχαν προηγηθεί τα παραδείγματα των τελών του 19ου αιώνα στην Αμερική με τις επεμβάσεις της αστυνομίας εναντίον των απεργών στο Σικάγο, αλλά και όλη τη χώρα, τα οποία κατέληξαν στα αιματηρά γεγονότα του Μαΐου και αργότερα, στις αρχές του 20ου αιώνα, εναντίον όποιου απεργού τολμούσε να σταματήσει λειτουργία εργοστασίου.

Και στα μέρη μας, όμως, είχε προηγηθεί η απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη με τους πολυάριθμους νεκρούς και τραυματίες (1936).


Το μόνο που μένει πια είναι να μιμηθεί και την κυβέρνηση Λογοθετόπουλου με την πολιτική επιστράτευση ολόκληρου του ελληνικού λαού ώστε να εργαστεί για τον κατακτητή γερμανό, που οδήγησε στα αιματηρά επεισόδια του 1943 και τη δυναμική αντίδραση του ελληνικού λαού σε μία ιστορική πράξη αντίστασης που κατέληξε στη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης, στην απομάκρυνση του Λογοθετόπουλου και την αντικατάστασή του από τον Ιωάννη Ράλλη.




1 σχόλιο: