Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Κυβέρνηση ατομική βόμβα καταστολής και ισοπέδωσης

Βλέποντας κανείς προσεκτικά τα ονόματα που απαρτίζουν αυτή την κυβέρνηση που ορκίστηκε σήμερα το μεσημέρι πείθεται οριστικά για το γεγονός ότι η ΕΡΤ ίσως ήταν η αφορμή κι όχι η αιτία της κυβερνητικής «κρίσης». Ίσως, ακόμα, και ο από μηχανής θεός...

Μπορεί ακόμα και να υποθέσει ότι η τρικομματική, η τρόικα εσωτερικού, δηλαδή, έπαιξε και ένα έξυπνα σκηνοθετημένο παιχνίδι αν θελήσει να μπει και στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας χωρίς, αυτή τη φορά, να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί γραφικός.

Καταρχήν, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι αλλαγές που έγιναν είναι δύο:

1. Αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί που είχαν οριστεί από τη ΔΗΜ.ΑΡ, η οποία ούτε το κόστος συμμετοχής της με δικά της στελέχη στην κυβέρνηση πήρε ποτέ ούτε και το κόστος της εφαρμογής σκληρότερων και ακόμα αντιλαϊκότερων μέτρων θα εισπράξει απευθείας. Ή, τουλάχιστον, αυτό πιστεύουν τα στελέχη της.
2. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως και κυρίως υπεύθυνος για δύο μνημόνια, πριν «υποχρεωθεί» στη συνεργασία με τη ΝΔ και τη ΔΗΜ.ΑΡ ώστε να διασωθεί αγοράζοντας χρόνο, αναλαμβάνει το ρόλο που του αναλογεί. Δηλαδή, αυτόν του συμπρωθυπουργεύοντος και όσο κι αν ο όρος είναι καινοφανής η αλήθεια είναι αυτή. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μοιάζει να προσπαθεί να αποκοπεί από το υπό πλήρη κατάρρευση κόμμα του οποίου ηγείται.


Οι αλλαγές αυτές των προσώπων με τους συγκεκριμένους υπουργούς, κυρίως από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ενισχύουν την πεποίθηση των ανησυχούντων για λήψη πολύ σκληρότερων και ωμών αντιλαϊκών μέτρων που θα ξεκινήσουν να έρχονται άμεσα.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η διαπραγμάτευση στην οποία αναμένεται να μπει ο Παντελής Καψής με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, αφού αυτό το ρόλο αναλαμβάνει, να γίνει και η κουρτίνα που θα κρύψει τη λήψη αυτών των μέτρων.

Όπως, πιθανότατα κουρτίνα ήταν και η δήθεν δυσαρέσκεια της ΔΗΜ.ΑΡ με την ΕΡΤ και με την αντιδημοκρατική στροφή της κυβέρνησης. Θαρρείς και μέχρι τώρα λειτουργούσε δημοκρατικά όταν βασάνιζε, συνελάμβανε προληπτικά, επιστράτευε, δολοφονούσε μετανάστες είτε ως φυσική αυτουργός είτε ως ηθική. Άλλωστε, αυτή η κυβέρνηση κουβαλά πολύ αίμα στα ρούχα της.

Η «αποχώρηση» της ΔΗΜ.ΑΡ έγινε επειδή απλούστατα τελείωσε ο ρόλος της. Καταλυτικός μεν, καθώς η επίκληση της δήθεν αριστερής ταυτότητας έπειθε τους πολίτες καλύτερα για την αναγκαιότητα των μέτρων, βρώμικος και υπόγειος δε, καθώς ουδέποτε ξεκαθάρισε το πώς και το γιατί μπήκε στην κυβέρνηση.

Τώρα, μάλιστα, αποπροσανατόλισε με μία δήθεν κυβερνητική κρίση, η οποία δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα αφού ο Φώτης Κουβέλης απλώς δεν συμμετέχει, αλλά εξακολουθεί να στηρίζει και δεν χάνει ευκαιρία να το δηλώνει αυτό, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτός δεν θα πάει τη χώρα σε εκλογές.

Έτσι, καθώς η χώρα δεν θα πάει σε εκλογές λόγω του Φώτη Κουβέλη και καθώς η κυβέρνηση κερδίζει το χρόνο κομμάτι-κομμάτι, μπορούμε απλώς να περιμένουμε τα νέα μέτρα, το νέο μνημόνιο και το νέο φημολογούμενο δανεισμό, που θα σημάνει και νέα κουρέματα χρέους από τη μία και καταθέσεων (ώστε να ισοσκελίσουν οι δανειστές) από την άλλη. Γνωρίζουν, όμως, κι οι ίδιοι ότι αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Άρα, μπορούμε να αναμένουμε και πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς ισοπέδωσης.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναλαμβάνουν ρόλους σε υπουργεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των εφαρμοστικών των μνημονίων και είναι γνωστό τοις πάσι ότι είναι υπέρμαχοι του νεοφιλελευθερισμού. Ακόμα κι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης φημολογείται εδώ και καιρό ότι είναι με το ένα πόδι στη ΝΔ! Οι λοιποί ακραίοι, όπως Βρούτσης – Χατζηδάκης, ως ήταν αναμενόμενο δεν ενοχλήθηκαν. Ο ένας ισοπεδώνει εργασιακά δικαιώματα κι ο άλλος δημόσια περιουσία.

Ο δημοκρατικός κόσμος και τα αντίστοιχα ΜΜΕ έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάθεση του υπουργείου Υγείας στον Άδωνη Γεωργιάδη θεωρώντας ότι οι ακροδεξιές θέσεις του θα προκαλέσουν βίαιες παρεμβάσεις στα νοσοκομεία έναντι των μεταναστών. Δικαίως…

Όμως, αυτό που πρέπει να απασχολεί περισσότερο είναι η τοποθέτηση του Χαράλαμπου Αθανασίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο συνδυασμός του με το Νίκο Δένδια στο υπουργείο Προ.Πο συνθέτει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ καταστολής. Γνωστές οι ακραίες θέσεις και των δύο στα θέματα μετανάστευσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Γνωστές και οι ακροδεξιές πεποιθήσεις τους. Γνωστή και η «αυστηρότητά» τους.

Όσοι είχαν μιλήσει για δυναμίτη όταν ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας, δηλαδή, τώρα θα πρέπει να μιλούν για ατομική βόμβα στον τομέα των ελευθεριών και των δικαιωμάτων. Όταν, μάλιστα, τα συνδυάσεις και με τη Χρυσή Αυγή τότε μπορείς να είσαι βέβαιος και για μαύρη τρύπα που απειλεί να μας καταπιεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου