Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Από ΔΗΜΑΡχος κλητήρας

Τα χθεσινά αποτελέσματα της δημοσκόπησης της VPRC για λογαριασμό του TVXS, ανέδειξαν με το σαφέστερο τρόπο το προφανές: η ΔΗΜΑΡ δεν είχε εδώ και πολύ καιρό (ίσως, ακόμα, και εξ αρχής) κανένα αριστερό ψηφοφόρο.

Δεν είναι τόσο το 2,5% που την αφήνει εκτός νέας Βουλής όποτε και αν γίνουν εκλογές, αλλά η μελέτη των αποτελεσμάτων που δείχνει ότι η μετατόπιση των ψηφοφόρων της γίνεται προς τα δεξιά με τον κύριο όγκο να πηγαίνει στη Νέα Δημοκρατία και ένα μικρότερο μέρος του στο ΠΑΣΟΚ.

Οι ψηφοφόροι του κόμματος του Φώτη Κουβέλη ήταν πολίτες που ήθελαν να αποφύγουν το ενδεχόμενο αριστερής διακυβέρνησης, το οποίο για πρώτη φορά φαινόταν εφικτό στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Ήταν πολίτες που θεωρούσαν αδιαπραγμάτευτη την παραμονή της χώρας στο Ευρώ και την Ευρωζώνη.

Πολίτες συντηρητικοί που αντιμετωπίζουν πάντοτε αρνητικά (ίσως, απλώς, και επιφυλακτικά, κάποιοι λιγότεροι) το ενδεχόμενο οποιασδήποτε αλλαγής και ανατροπής του status quo.


Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη αποδεικνύεται ευκαιριακό και εφήμερο, καθώς στην πραγματικότητα δεν είχε κανένα πολιτικό κενό να καλύψει. Οι θέσεις του, πέρα για πέρα σοσιαλδημοκρατικές, καλύπτονταν εδώ και δεκαετίες από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατέρρεε.  Χώρος, που συμπιεζόμενος ανάμεσα στα νεοφιλελεύθερα μνημόνια και τις πολιτικές που επιφέρουν και υποκρύπτουν και στην αναγεννημένη ριζοσπαστική αριστερά συνεθλίβη. Η Νέα Δημοκρατία καταβρόχθισε τις όποιες αντιστάσεις τους και η αριστερά απέρριψε, σε επίπεδο βάσης, τουλάχιστον, την επίκληση του αριστερού παρελθόντος τους.

Τώρα, τα στελέχη αυτού του χώρου στέκουν ορφανά. Χωρίς θέσεις, χωρίς πολιτικούς στόχους, που να αφορούν την κοινωνία. Με προσωπικές επιδιώξεις που αναζητούν όχημα. Καιρός να αντιληφθεί και η αριστερά ότι αυτοί οι άνθρωποι ούτε εκλογικό σώμα εκπροσωπούν ούτε μετανοημένοι αποστάτες είναι. Αντιθέτως, επιμένουν στις επιλογές τους καθώς κανείς δεν παραιτείται και από τις θέσεις που κατέλαβαν στον κρατικό μηχανισμό.


Στελέχη ενός μορφώματος ήταν που έδωσε και δίνει άλλοθι στις ακροδεξιές κυβερνήσεις των μνημονίων και τέτοια θα παραμείνουν. Freelancers με προσωπικές επιδιώξεις και στόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου