Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Κόκκινο + μπλε = μωβ

Μιας και πέσαν προτάσεις στο τραπέζι ανάμιξης του κόκκινου με το μπλε σκέφτηκα να δούμε τι αντιπροσωπεύει το μωβ, το οποίο εξάγεται ως προϊόν της σύνθεσης των δύο χρωμάτων.

* Με πλάγια γράμματα, όπου υπάρχουν, είναι δικός μου σχολιασμός 

Μωβ

- Οι άνθρωποι που τους αρέσει αυτό το χρώμα, συνήθως δύσκολα συνεργάζονται τόσο στον επαγγελματικό τομέα, όσο και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο, που οι άλλοι γύρω, τους θεωρούν υπερφίαλους ή «ξερόλες». Για τους άντρες μοβ από την άλλη, ο έρωτας είναι κάτι σαν το αναγκαίο κακό που λέγεται δουλειά. Κυρίαρχο θέμα γι' αυτούς είναι η προσωπική τους εξυπηρέτηση και ικανοποίηση.
Όχι και τόσο κολακευτικοί οι χαρακτηρισμοί για τους άνδρες λάτρεις του μωβ. Πόσω, μάλιστα, εάν δηλώνουν ότι έχουν πάει με τη μισή Αθήνα.

- Το μωβ χρώμα αυξάνει την παρατηρητικότητα, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί καταπραϋντικά και δεν κουράζει τα μάτια. Προτείνεται σε χώρους ξεκούρασης, αναγνωστήρια ή χώρους ψυχαγωγίας. Συνδυάζεται όμορφα τόσο με ανοιχτά χρώματα όσο και με μουντά.
Πάει με όλα, δηλαδή...

- Τι χρώμα ήταν τα ρούχα που φορούσαν οι βασίλισσες και οι βασιλιάδες; Ναι λοιπόν, ήταν μωβ! Το πιο βασιλικό μας χρώμα που συμβολίζει τον πλούτο, την ευημερία και την κουλτούρα. Αυτό το χρώμα διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα ως προς τη λύση προβλημάτων. Ωστόσο η υπερβολική χρήση του μπορεί να δείχνει τεχνητή. Η προσεχτική χρήση του μωβ αφήνει μια δόση μυστηρίου, σοφίας και σεβασμού. Όλες τις  αποχρώσεις του μωβ συνηθίζουν να φορούν νεαρά κορίτσια στην εφηβεία.
Μονάχα που η πολιτική δεν είναι κορίτσι στην εφηβεία κι η υπερβολική χρήση του μπορεί να δείχνει τεχνητή.

- Στην Ταϊλάνδη, το μωβ είναι το χρώμα του πένθους για τις χήρες.

Και τέλος, μία περισσότερο επιστημονική σημειολογική ματιά...


- Όπως κάθε οπτικό σύστημα έτσι και το οπτικό σύστημα του οφθαλμού εμφανίζει τη λεγόμενη χρωματική εκτροπή και μάλιστα σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Δηλαδή, τα διάφορα χρώματα (μήκη κύματος του φωτός) δεν εστιάζουν στον αμφιβληστροειδή ταυτόχρονα. Ετσι, αν το κόκκινο είναι εστιασμένο το πράσινο στο ίδιο επίπεδο θα είναι ανεστίαστο και αντίστροφα. Αυτό αναγκάζει αφ’ ενός το οπτικό σύστημα του ματιού να κινείται μεταξύ των δύο αυτών εστιών προκαλώντας δόνηση που μεγαλώνει όσο πιο κοντά είναι τα δύο χρώματα και αφ’ ετέρου ένταση στον θεατή.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου