Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Μόνοι τους τα έφαγαν, μόνοι μας τα πληρώνουμε

Σε 9,5 δισεκατομμύρια ανέρχονται οι ζημιές από τα διερευνημένα από τη δικαιοσύνη σκάνδαλα των τελευταίων δύο-τριών ετών μαζί με τη λίστα Λαγκάρντ. Την ίδια στιγμή ο υπουργός εργασίας δηλώνει ότι αδυνατεί να επιδοτήσει τους μακροχρόνια άνεργους αφού χρειάζεται 4 δισεκατομμύρια.


Μόλις σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και το Γιώργο Αυτιά, δήλωσε ανήμπορος να κάνει το παραμικρό σε σχέση με τους άνεργους αφού δεν υπάρχουν χρήματα. «Θα ήθελα κι εγώ να έχω τα 4 δισεκατομμύρια που χρειάζονται για τους μακροχρόνια άνεργους, αλλά δεν υπάρχουν», δήλωσε ο υπουργός.

Κι εγώ δεν μπόρεσα να μη σκεφτώ…

Λίγα εκατομμύρια από εδώ, κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ από εκεί, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες παραπέρα κάτι δισεκατομμύρια ευρουλάκια αλλού… Μίζες, δώρα, μπόνους… Βαλίτσες, τσαντάκια, φακελάκια, λίστες… Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Aspis Bank, Proton Bank, Πειραιώς, Αγροτική, Χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα… Άκης, Γιάννος, Τσουκάτος, Τομπούλογλου (πόσο «ριγμένος”, αλήθεια), Γριβέας, Λιάπης. Κάντας… Κι ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Μαζί τα φάγαμε…

Η χώρα χρωστάει αυτή τη στιγμή που γράφω, σύμφωνα με τον οργανισμό nationaldebtclocks, 361.508.450.903 €! Μονάχα τα διαπιστωμένα από τη δικαιοσύνη σκάνδαλα της τελευταίας περιόδου, όμως, συγκεντρώνουν ένα ποσό που υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια! Μαζί τα φάγαμε; Κάθε άλλο…

Μόνοι τους τα έφαγαν και μόνοι μας τα πληρώνουμε.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα διαπιστωμένα ποσά που υπεξαιρέθηκαν σύμφωνα με τις υποθέσεις που διαλεύκανε ή ερευνά ακόμα η δικαιοσύνη κι αν θα έφταναν στον κ. Βρούτση για να επιδοτήσει όλους τους μακροχρόνια άνεργους.

Τα δάνεια και τα μαύρα ταμεία Πα.Σο.Κ. – Ν.Δ.
Οι ορκωτοί λογιστές, πληροφορηθήκαμε πέρυσι, βρήκαν μαύρη τρύπα πάνω από 100 εκατομμύρια στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ την περίοδο Παπανδρέου, μόνο. Συνολικά, τα δύο μεγάλα κόμματα χρωστούν: η ΝΔ 132,5 εκατομμύρια ευρώ και το ΠΑΣΟΚ σχεδόν 121 εκατομμύρια.

Μαύρο χρήμα
Τα 10 εκατομμύρια ευρώ αγγίζουν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις για τις δύο οικογένειες των εξαδέλφων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ. Η αποκρυβείσα ύλη για την κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου και τον σύζυγό της Συμεών Συκιαρίδη για την τελευταία δεκαετία αγγίζει τα 4,1 εκατ.ευρώ. Για την άλλη εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών κυρία Μαρίνα Παπακωνσταντίνου και τον σύζυγό της Ανδρέα Ρωσσώνη η αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη αγγίζει τα 1,2 εκατ.ευρώ.

Υπόθεση Καρούζου
Ο γνωστός επιχειρηματίας κατηγορήθηκε ότι ζημίωσε με δάνεια τουλάχιστον 300 εκ. ευρώ 10 τράπεζες!

Παύλος Ψωμιάδης
Ο επιχειρηματίας έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης για πλαστή εγγυητική επιστολή 550.000 ευρώ , ενώ πρόσφατα του επιβλήθηκε νέα προσωρινή κράτηση για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και ξεπλύματος περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ. Η ζημία που έχουν υποστεί οι επενδυτές και το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται πώς ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Σύνολο: 206 εκ. ευρώ!

Proton Bank
Η Τράπεζα της Ελλάδος με πόρισμά της, κατέγραψε κατάχρηση 700 εκατομμυρίων.

Υποβρύχια
Στα 3 δισ. και πλέον ανέρχεται η ζημία για το ελληνικό κράτος από τα υποβρύχια που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.
Όσο για τις μίζες…
Ο Γιάννης Σμπώκος κατηγορήθηκε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος €40.000.000 από μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο…
Ο κ. Τσοχατζόπουλος «ενεργώντας από κοινού με τον Ιωάννη Σμπώκο, εξακολουθητικά, με πρόθεση απέκρυψε περιουσία, με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη προέλευσή της. Συγκεκριμένα α) κατά το χρονικό διάστημα από περίπου αρχές του έτους 2000, έως 16-4-2010, του παρέδωσε το ποσό των 1.000.000 ευρώ, με σκοπό την απόκρυψη του ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του ως πρώην υπουργού και β) με τον ίδιο σκοπό, το χρονικό διάστημα από αρχές 1998 έως 16-4-2010, του ανέθεσε τη διαχείριση μέρους του ποσού της παράνομης περιουσίας εκ δωροδοκίας, ποσού τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ».

Σκάνδαλο Μαντέλη
Ο τέως υπουργός Μεταφορών επί Πα.Σο.Κ., Τάσος Μαντέλης δικάζεται  για δύο εμβάσματα των 450.000 μάρκων που φέρεται ότι έλαβε σε συνδεδεμένο με αυτόν λογαριασμό από κεφάλαια που του είχε στείλει η μητρική εταιρεία Siemens μέσω του υπεύθυνου τηλεπικοινωνιών της ελληνικής εταιρείας, Ηλία Γεωργίου. 460.162 ευρώ, περίπου.

Λίστα Λαγκάρντ
Στα 4,5 δις ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται το συνολικό ποσό που διακινήθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ κι οι εκτιμήσεις είναι μάλλον αρκετά κάτω του πραγματικού.

Υπόθεση Θωμά Λιακουνάκου
Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για μια ακόμη υπόθεση εξοπλιστικών με ζημία για το ελληνικό δημόσιο πάνω από 40 εκατ. ευρώ σε βάρος 19 συνολικά προσώπων ανάμεσα τους και ο Θωμάς Λιακουνάκος- άσκησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς κυρία Πόπη Παπανδρέου τον Ιούλιο του 2013.

FBBank – Πάλλης
Τον Ιούλιο του 2013 ο «εφοπλιστής» Αναστάσιος Πάλλης προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για επισφαλή δάνεια από την FBBank, ύψους 6 εκ. Ευρώ. Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και ο μυστηριώδης κ. Ρέστης.

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος
Το 2013 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Γιάννος Παπαντωνίου
Ποινική δίωξη κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλα Κουράκου άσκησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς για φοροδιαφυγή στο εισόδημα κατ’ εξακολούθηση που ξεπερνά τα 3 εκ. ευρώ. Μένει να διερευνηθεί κι η εμπλοκή του στο μεγάλο σκάνδαλο των εξοπλισμών.

Χάρης Τομπούλογλου
Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να παραλαμβάνει από διαφημιστική εταιρία φάκελο με 25.000 Ευρώ προκειμένου να της δώσει διαφημιστικό πακέτο.

Αντώνης Κάντας
Σε λογαριασμούς του Αντώνη Κάντα, αναπληρωτή γραμματέα εξοπλισμών του ΥΕΘΑ,  στη Σιγκαπούρη βρέθηκαν 11,3 εκατ. ευρώ. Μοιραία αναρωτιέσαι πόσα χρήματα πήγαν σε αρχηγούς όπλων και υψηλότερα στελέχη του υπουργείου.
Μίζες της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ προς τουλάχιστον 10 πρόσωπα για δύο εξοπλιστικά προγράμματα (τα υποβρύχια και το πρόγραμμα Αsrad) φέρεται να ομολογεί

Συνδικαλιστές
Με το ποσόν του 1.160.470,40 κατηγορούνται ότι ζημίωσαν τη ΔΕΗ ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, στελέχη, ως επί το πλείστον, του Πα.Σο.Κ.

Ευρυτανία
Δάνειο 4,7 εκατ. ευρώ από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πήραν 18 μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου που κλήθηκαν σε απολογία.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ υπολογίζεται το ποσό με το οποίο ζημιώθηκε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μόνο στην περίοδο προεδρίας του Άγγελου Φιλιππίδη. Η ιστορία αναμένεται να βγάλει και πολλά ακόμη.

Το σύνολο λοιπόν, των προαναφαρθέντων είναι:
9.604.445.632,25

Φυσικά, δεν έχουμε συμπεριλάβει τα χρήματα που ομολόγησε ο Θεόδωρος Τσουκάτος ότι εισέπραξε ως δωρεά προς το Πα.Σο.Κ., τα δομημένα ομόλογα, το Χρηματιστήριο για το οποίο σκανδαλωδώς αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι, τη ζημία της Αγροτικής Τράπεζας και αρκετά άλλα οικονομικά σκάνδαλα που κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα ερευνηθούν. Στα προαναφερθέντα μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε και πολλά σκάνδαλα οι ζημίες των οποίων δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί, όπως αυτό του ΕΟΤ, ορισμένων ΜΚΟ (π.χ. «Ο Κύκλος της Πάτμου»), αλλά και το τεράστιο ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Έτσι, μπορούμε κάλλιστα να μιλήσουμε για σκάνδαλα που υπερβαίνουν τα 100 δισεκατομμύρια.

Προσθέστε στα προηγούμενα και την  πρόσφατη «Έκθεση πεπραγμένων 2012-2013» του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γιώργου Σούρλα όπου αναλύονται φάκελοι διαφθοράς υψηλού κινδύνου, που έχουν προκαλέσει όλα τα προηγούμενα χρόνια αιμορραγία σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και υπολογίζει τις απώλειες σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον το χρόνο! 6 από αυτά αποδίδονται στις off shore εταιρίες, πίσω από τις οποίες, έχουν ήδη αποκαλυφθεί και πολλοί πολιτικοί των προηγούμενων κυβερνήσεων.


Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριών ετών κόβουν μισθούς και συντάξεις, επιβάλλουν χαράτσια, ιδιωτικοποιούν τα πάντα και ο υπουργός εργασίας δεν μπορεί να δώσει επίδομα ανεργίας σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου