Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

Οι Ανοιχτές Κυριακές με Bonus ξύλο

«Οι Κυριακές είναι πάντα ωραίες. Έχουν χουζούρεμα, ενημέρωση, καφεδάκι, παρέα με τους φίλους, πρωτάθλημα...
Οι Ανοιχτές Κυριακές είναι ακόμη καλύτερες, γιατί έχουν Bonus!» (σ.σ.Έχουν και ξύλο και χημικά…)

Αυτή είναι η διαφήμιση της Alpha Bank που άρχισε να προβάλλεται στα κανάλια μόλις πριν από λίγες ημέρες υπενθυμίζοντάς μας με τον καλύτερο τρόπο ποιους εξυπηρετεί το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.

Το Bonus, βεβαίως, το είδαμε καθώς αυτή τη στιγμή που γράφω η Ερμού έχει μετατραπεί σε κόλαση χημικών από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Μένει να δούμε και το πραγματικό κέρδος του διαφημιζόμενου.


Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε ξανά για τον αντεργατικό χαρακτήρα του νόμου Ν. 4177/13 ούτε για την μνημονιακή ζούγκλα που στρέφει κοινωνικές ομάδες τη μία εναντίον της άλλης. Δεν έχει νόημα να ξαναπεί κανείς ότι κάθε νομοσχέδιο που αφορά την εργασία ενισχύει την ανθρωποφαγία και στέλνει την κοινωνία δεκαετίες ή και αιώνες πίσω.

Η συγκεκριμένη, όμως, προσφορά της Alpha Bank είναι μία ευθεία παρέμβαση σε ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην κοινωνία και στους εργαζόμενους. Μόλις σήμερα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ερμού, η οποία, μάλιστα, προκάλεσε την επέμβαση των ΜΑΤ (όπως και κάθε συγκέντρωση πια) με χημικά.

Το Bonus, λοιπόν, που προσφέρει πραγματικά η Alpha Bank δεν είναι άλλο  από την ενίσχυση ενός ακόμα αντεργατικού μέτρου, καθώς για πρώτη φορά μία εταιρία έρχεται να συμβάλλει μέσω ενός προϊόντος της στην επιβολή νόμου!

Όμως, η τράπεζα δεν είναι μόνη στην στήριξη. Σήμερα το πρωί το Αθηναϊκό Πρακτορείο έστειλε το τηλεγράφημα που ακολουθεί σχετικά με τη συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων και τα μικροεπεισόδια:

«Ολιγάριθμες ομάδες αγνώστων ατόμων, όπως καταγγέλλουν καταναλωτές αλλά και συνδικαλιστές, εξαπέλυσαν φραστική επίθεση εναντίον πολιτών που κοιτούσαν βιτρίνες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έσπρωξαν πολίτες για να απομακρυνθούν από τα μαγαζιά. Μάλιστα, μετά την μικρή ένταση που δημιουργήθηκε αρκετά είναι τα καταστήματα που κατέβασαν ρολά, στο κάτω μέρος της Ερμού».

Μάλιστα, το τηλεγράφημα αυτό αναπαράχθηκε αυτολεξεί από αρκετά sites χωρίς, στις περισσότρες περιπτώσεις, να αναφέρεται ότι είναι το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, όλοι τι είναι αυτό που κάνει μία τράπεζα να στήσει ένα προϊόν-προσφορά για να ενισχύσει την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων; Ποιο είναι το πραγματικό της κέρδος; Και γιατί όλα τα συστημικά ΜΜΕ δίνουν λυσσαλέο (αντι)δημοσιογραφικό αγώνα για να ενισχύσουν αυτό το μέτρο;

Μα, φυσικά, η επιβολή του νόμου της ζούγκλας γιατί στη ζούγκλα κερδίζει ο ισχυρότερος.

φωτογραφίες: Δρομογράφος @dromografos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου