Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Καλές καταλήψεις – κακές καταλήψεις

Έχεις 500 καταλήψεις που κυνηγιούνται ανηλεώς από το σύστημα και μία που δεν κυνηγιέται. Ποιο κάνεις θέμα;

Ας το πούμε και αλλιώς. Έχεις περίπου 150.000 μαθητές που απέχουν των μαθημάτων με συγκεκριμένα αιτήματα για την εκπαίδευσή τους και 500 που απέχουν επειδή ζητούν έπαρση σημαίας…

Τα συστημικά ΜΜΕ –εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα- θεώρησαν ότι πρώτο θέμα της μαθητικής κοινότητας είναι η αποβολή ενός μαθητή που ζήτησε να γίνεται καθημερινά έπαρση της σημαίας, κόντρα, μάλιστα, στον σχολικό κανονισμό που προβλέπει ότι η σημαία στα δημόσια κτίρια θα παραμένει μονίμως αναρτημένη.

Το περιστατικό έγινε στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης και πραγματικά δεν έχει σημασία εάν ο μαθητής αποβλήθηκε για τον συγκεκριμένο λόγο ή για ανάρμοστη συμπεριφορά, όπως υποστηρίζει ο διευθυντής του.

Με ανησυχεί, όμως, το γεγονός ότι ένας νέος άνθρωπος 21 ετών απαιτεί να γίνεται έπαρση σημαίας και να τραγουδιέται ο εθνικός ύμνος συμπαρασύροντας και άλλους 500 (μα είναι αληθινό αυτό το νούμερο;) ανήλικους ή ενήλικους μαθητές σε αυτό.

Μια σχολική κοινότητα που βαδίζει στο πουθενά, που το μέλλον της είναι προκαθορισμένο και τα όνειρά της σβησμένα και απαγορευμένα εντοπίζει και αναδεικνύει ως μοναδικό πρόβλημα την έπαρση της σημαίας! Όχι τα κακογραμμένα και ελλιπή βιβλία, όχι τις απολύσεις εκπαιδευτικών, όχι τα διαλυμένα κτίρια και την παντελή έλλειψη υποδομών, όχι τους μηχανισμούς και τα συστήματα που γεννούν ημιμαθείς άνεργους για να τροφοδοτήσουν μία αδυσώπητη αγορά…

Και την ίδια στιγμή χιλιάδες άλλοι μαθητές καταλαμβάνουν σχολεία διαμαρτυρόμενοι για το νέο σύστημα αντιμετωπίζοντας τον αυταρχισμό του νεοφιλελεύθερου κράτους, αλλά και των media. Αποβολές, απειλές, πιθανά φακελλώματα από την Αστυνομία και, φυσικά, απαξίωση από τους γνωστούς δημοσιογράφους.

Κι αντί να αποτελεί θέμα το νέο σύστημα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, τα συστημικά ΜΜΕ απασχολήθηκαν με το εθνικιστικών αποχρώσεων πρόβλημα της Κατερίνης, βάζοντάς τα με τον διευθυντή του σχολείου. Σε κάποιο, μάλιστα, από τα πάνελ, και συγκεκριμένα στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, ο διευθυντής της εφημερίδας Το Ποντίκι, Αντώνης Δελατόλας, κατακεραύνωσε τον ανυπεράσπιστο απέναντι σε ένα εχθρικό πάνελ, διευθυντή, που τόλμησε να αποβάλλει τον μαθητή! Κρίμα για την εφημερίδα που έχει γράψει μία ιστορία στον ελληνικό Τύπο.

Στην Κατερίνη, ο μαθητής και ορισμένα μέλη του 15μελούς έκαναν «συμβολική» κατάληψη και ύψωσαν μόνοι τους την ελληνική σημαία.

Στα υπόλοιπα σχολεία έκαναν πραγματική κατάληψη διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο. 

Οι δεύτερες είναι οι "κακές" και "παράνομες" καταλήψεις. Η πρώτη χαϊδεύει τα αυτιά όλων των όψιμων εθνικιστών και νοικοκυραίων βολεύοντας ιδιαιτέρως το σύστημα. Η σημαία, προφανώς, κρύβει τα ερείπια της εκπαίδευσης…

1 σχόλιο:

  1. Νομίζω πως η αλήθεια δεν κρύβεται! Ο Αντένα έχει εξελιχθεί στο πιο μαύρο κανάλι όχι πως δεν ήταν αλλά κρατούσε και τα προσχήματα! Για να μην είναι και τελείως εκτός ασχολήθηκε με την καθημερινή έπαρση της σημαίας. Η Ελλάδα στα αζήτητα το σύμβολο της σημαίας έμεινε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή