Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Διανόητη

Παιχνίδια λεκτικής διάνοιας


Δεν έχει όνομα ούτε είναι γένους θηλυκού κατ’ ανάγκη όπως υποχρεώθηκε χάριν παιχνιδιού να την υιοθετήσει ο τίτλος. Η διανόητη είναι τόπος, χώρα, κατάσταση... Οι διανόητοι είναι άνδρες και γυναίκες που εκφράζονται μέσω διανοησιών, συναναστρέφονται μόνο με ομοίους τους και ανταλλάσσουν διανοησίες, τις οποίες πολλές φορές καταγράφουν σε χαρτί και εκδίδονται μέσω μαικήνων-χορηγών, οι οποίοι πολύ απολαμβάνουν τη βοή της διανοησίας. Γιατί ξέρουν ότι μονάχα αυτή φτάνει στη μάζα της ανοησίας.

Ανδρες και γυναίκες που αιωρούνται στο επίπεδο της διανόητης. Κάπου ανάμεσα στην ανοησία και τη διανόηση.

Οι διανόητοι δεν κυκλοφορούν στο δρόμο ανάμεσά μας γιατί μισούν την καταγωγή τους και αποφεύγουν να τη δουν κατάματα. Την αντιμετωπίζουν με δύσνοια. Όπως μισούν και  το ενδιάμεσο στάδιο που γι’ αυτούς έγινε μόνιμο: της διανοησίας. Ήθελαν κάποτε να φτάσουν στη διανόηση. Μα, στο επίπεδο της διανόητης βαλτώνεις και πνίγεσαι στις ακαθαρσίες των χαριεντιζόμενων τηλεαστέρων που το μόνο που αναγνωρίζουν στη διανόητη είναι το κοντό της μαλλί που έγινε σήμα κατατεθέν, στον διανόητο την ερωτική συνεύρεση με σεβαστό ποσοστό πληθυσμού μιας μεγαλούπολης. Αναγνωρίζουν μόνο τον απέραντο θαυμασμό σε έγχρωμους ή άχρωμους πλανητάρχες υπό τους ήχους επαναστατικών ροκ ύμνων από το Woodstock και το Μάη του ’68.

Αυτή η δύσνοια βοηθά στην απαξίωση της ζωής στο σύνολό της. Ανοήτων, διανοήτων και διανοητών.

Στη διανόητη, βαλτώνεις και πνίγεσαι ανάμεσα σ’ αυτούς που ήθελαν να γίνουν διανόηση μα δεν κατάφεραν να φτάσουν ούτε στη διανόητη και έμειναν εκεί ως ανταποκριτές της ανόητης. Σχολιαστές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί…

Όμως, η διανόητη έχει και τις καλές στιγμές της. Όπως, όταν γράφεις μια διανοησία σε ένα ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, ας πούμε, με εκατομμύρια άλλων να αναπαράγουν είτε κατηγορώντας την είτε στηρίζοντάς την. Ψευδαίσθηση δόξας. Κι υποχρεώνει έτσι και τη διανόηση να πει κάτι γι’ αυτήν. Απορριπτικό, συνήθως, μα τι σημασία έχει. Ο Μακιαβέλι διανόηση ήταν κι αυτός.

Η διανόητη έχει και το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει την ακατάσχετη ομιλία. Αυθαίρετα και όποτε θέλει. Ελευθερία άποψης το βάφτισαν οι μαικήνες. Ενώ η διανόηση παρακολουθεί και την υπομένει στωικά. Ο ρόλος της διανόητης είναι να μιλάει, να διασκεδάζει τους ανόητους. Κι ας είχε ξεκινήσει με όνειρα να αλλάξει ένα γράμμα. Να πάει από το Τ στο Σ. Μα, εκεί, ανάμεσα στους ανόητους τους οποίους έπρεπε να αντιμετωπίσει ως δοκιμασία για να φτάσει στη διανόηση βάλτωσε και έγινε ανόητη κι αυτή. Διανόητη.

Κι ας σου ακούγεται εσένα αδιανόητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου