Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΑΤ Ακροπόλεως: τμήμα ή κολαστήριο;

Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς για βασανιστήρια, αλλά ο Δένδιας κλείνει το αμαρτωλό τμήμα λόγω του "ακατάλληλου της γεωγραφικής του θέσης".


Σήμερα, ανακοινώθηκε η απόφαση να κλείσει ένα από τα πιο αμαρτωλά αστυνομικά τμήματα της Αθήνας, το ΑΤ Ακροπόλεως. Το τμήμα που έγινε γνωστό για πέντε από τις πιο αποτρόπαιες υποθέσεις βασανισμού κρατουμένων.

Γιατί αλήθεια, έκλεισε το ΑΤ Ακροπόλεως; Το ίδιο το υπουργείο επικαλέστηκε τη μη λειτουργικότητα του κτιρίου, την ακατάλληλη τοποθεσία που το καθιστούσε ευάλωτο σε επιθέσεις που είχε δεχθεί, πράγματι, κατά το παρελθόν, καθώς και οικονομικούς λόγους (το κτίριο της οδού Λεοχάρους ήταν ενοικιαζόμενο). Όμως, γιατί άραγε το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα είχε γίνει στόχος επιθέσεων; Και γιατί πραγματικά έκλεισε;

Σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, λοιπόν, το ΑΤ Ακροπόλεως έκλεισε επειδή είχε δεχθεί δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις που «αναστάτωναν» τους μαγαζάτορες της οδού Λεοχάρους. Μάλιστα, στήριξε το συμπέρασμα του ρεπορτάζ του φιλοξενώντας και δηλώσεις εμπόρων της γύρω περιοχής κλείνοντας με την ψυχραιμότατη μαρτυρία μίας κυρίας που διατηρεί κατάστημα κάπου κοντά, η οποία κατέθεσε ενώπιον του «τολμηρού» φακού του βραδινού δελτίου ότι «όταν δεν μπορούσαν να κάψουν το τμήμα έσπαγαν τα μαγαζιά.

Ακόμα και το άκρως μνημονιακό Βήμα φιλοξενούσε την είδηση αντικειμενικά ή, έστω, αντικειμενικότερα.

«Απόφαση να καταργήσει το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως έλαβε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για τον λόγο ότι το κτίριο της Λεοχάρους 4 ήταν προβληματικό. Στην κίνηση αυτή συνέτεινε το γεγονός ότι υπήρχαν διαμαρτυρίες από διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς για τις συνθήκες κράτησης, ενώ εκτιμήθηκε ότι ήταν ευάλωτο σε εμπρηστικές επιθέσεις.
Οι 150 αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί θα μετακινηθούν μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες στα αστυνομικά τμήματα του Συντάγματος, των Εξαρχείων και της Ομόνοιας.»

Για τον ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ, όμως, απλώς κάποιες «οργανώσεις είχαν βάλει το τμήμα στο στόχαστρο λόγω βασανιστηρίων», όπως είπε σε ένα δευτερόλεπτο στο τέλος του 3λεπτου ρεπορτάζ.

Ας δούμε, λοιπόν, τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στο κλείσιμο…

  • Πρώτο γνωστό κρούσμα η υπόθεση του μικροπωλητή Σακελέων το 2008. Επρόκειτο για έναν 24χρονο νεαρό που συνελήφθη από τους αστυνομικούς στην οδό Αναξαγόρα, τον χτύπησαν άσχημα και κατέρρευσε στα χέρια τους. Αστυνομικοί και ιατροδικαστές προσπάθησαν να απαλλάξουν την ελληνική αστυνομία από τις ευθύνες της. Ο πατέρας του θύματος, με προσωπική έρευνα, κατόρθωσε να βρει έναν μάρτυρα που είχε βιντεοσκοπήσει το περιστατικό. Ο μάρτυρας παραπέμφθηκε από τους αστυνομικούς για ψευδορκία. Χρειάστηκαν προσφυγές επί προσφυγών για να ερευνηθεί η υπόθεση και να ασκηθεί ποινική δίωξη. Η δίκη ήταν προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο και αναβλήθηκε. Ο μάρτυρας έφυγε για την Ολλανδία και μετά από όλα αυτά λέει ότι δε θέλει να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. (πηγή: tvxs.gr)
  • 6 Νοεμβρίου 2009. Αντιγράφουμε από το δικτυακό τόπο του Οργανισμού κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού:.« Αστυνομικοί του ΑΤ Ακροπόλεως χτύπησαν ένα δεκαπεντάχρονο Αφγανό πρόσφυγα ενώ προκλητικά όπως καταγγέλλει άλλος Αφγανός μετανάστης του ζήτησαν να κατεβάσει το παντελόνι του, μια πρακτική που εφαρμόζεται από αστυνομικούς στην περιοχή κατά την έρευνα για χρήστες και διακινητές ναρκωτικών. Όταν ένας δεύτερος μετανάστης ρώτησε «γιατί χτυπάτε το παιδί» κατέληξε να συλληφθεί χωρίς να του πούνε γιατί. Το περιστατικό έγινε γύρω στις 7μμ στην οδό Μενάνδρου και Σοφοκλέους».
  • Στις 23 Δεκεμβρίου ο Σενεγαλέζος μικροπωλητής Τζο Ουσμάν συνελήφθη και όπως κατήγγειλε στην Ελευθεροτυπία σε ρεπορτάζ της εφημερίδας που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου 2010: «Πουλούσα τσάντες στην οδό Ερμού. Εκεί με συνέλαβαν κάποιοι αστυνομικοί, γύρω στις 6 το απόγευμα. Μ' έβαλαν σ' ένα στενό που δεν είχε κόσμο και πολύ φως. Με κλοτσούσαν στο στομάχι. Μ' έπιασαν απ' το κεφάλι και με χτυπούσαν στον τοίχο. Πόναγα πολύ κι έβγαλα μια κραυγή. Άρχισαν να μαζεύονται περαστικοί και οι αστυνομικοί με μετέφεραν στο Α.Τ. Ακροπόλεως. Εκεί άρχισα να κάνω εμετούς, να ουρλιάζω απ' τους πόνους στο στομάχι. Οι αστυνομικοί με μετέφεραν στο νοσοκομείο. Από αυτό το νοσοκομείο οι γιατροί μ' έστειλαν σε κάποιο άλλο για εξετάσεις στο στομάχι. Εκεί με κράτησαν για νοσηλεία. Την επόμενη μέρα με ξαναγύρισαν στο Α.Τ.  Ακροπόλεως. Με κρατούσαν οκτώ μέρες. Μέχρι που με μετέφεραν στο Αλλοδαπών και μου έδωσαν ένα χαρτί απέλασης και με άφησαν ελεύθερο για να εγκαταλείψω τη χώρα εντός 30 ημερών».
  • Στις 29 Δεκεμβρίου 2009 ο 25χρονος μικροπωλητής Τζίλι Ντάου από τη Σενεγάλη  κατήγγειλε ότι τον συνέλαβαν στην Πλατεία Καπνικαρέας ενώ γύριζε στο σπίτι του χωρίς εμπορεύματα και αφού τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, πέντε αστυνομικοί τον ανάγκασαν να βγάλει τα ρούχα του, του έδεσαν τα χέρια και στη συνέχεια τον χτυπούσαν με κλομπ και γροθιές, ενώ προέβησαν και σε άλλες κακοποιήσεις σε βάρος του. Ο νεαρός, μάλιστα, κατήγγειλε ότι τις σκηνές κατέγραφαν κάποιοι από τους αστυνομικούς με τα κινητά τους τηλέφωνα.
  • Δύο βράδια μετά, παραμονή πρωτοχρονιάς, ο 30χρονος χιλιανός Pedro Navardo που είχε συλληφθεί κι αυτός στις 23 Δεκεμβρίου, κατήγγειλε βασανισμό του από πέντε αστυνομικούς του τμήματος. Αιτία; Το αίτημά του να τον αφήσουν να τηλεφωνήσει από συσκευή που λειτουργούσε καθώς το καρτοτηλέφωνο ήταν χαλασμένο.


Πέντε περιπτώσεις αστυνομικής αγριότητας και βασανισμών που εξέθεσαν τη χώρα ανεπανόρθωτα στο εξωτερικό και μαζί με δεκάδες άλλες από τα τμήματα Ομονοίας, Θήρας,  Αγ. Παντελεήμονα, Κυψέλης, Πατησίων, Νίκαιας και πολλών ακόμα τράβηξαν την προσοχή διεθνών οργανισμών που συνέταξαν εκθέσεις διόλου τιμητικές για τη χώρα μας.

Επίσης, το συγκεκριμένο τμήμα βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ για περιπτώσεις εμπορίας ναρκωτικών και σε έφοδο που έγινε τον Οκτώβριο βρέθηκαν:
«Καρτέλα με δισκία ναρκωτικών χαπιών, σε συρτάρι υπαστυνόμου, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Στο Τμήμα Ασφαλείας Ακροπόλεως, σε ντουλάπες βρέθηκαν 70 πακέτα τσιγάρα, σακίδιο πλάτης με 73 CD και DVD καθώς και αντιασφυξιογόνος μάσκα. Επιπλέον, σε χρηματοκιβώτιο φύλαξης κατασχεμένων όπλων, βρέθηκε πυροβόλο όπλο με πενήντα 50 φυσίγγια, εντός φακέλου με την ένδειξη «ανευρέθη 5ος όροφος παλαιά αποθήκη». Για τα ευρήματα αυτά σχηματίστηκε δικογραφία.» (πηγή: newsbeast.gr)

Τα τελευταία 10 χρόνια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι η Ελλάδα παραβίασε τα άρθρα 2 (δικαίωμα στη ζωή) και 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων ή άλλης μορφής κακομεταχείρισης ) σε 12 υποθέσεις που αφορούσαν παραβιάσεις εκ μέρους των σωμάτων ασφαλείας. Η τελευταία μάλιστα εκδόθηκε στις 20 Αυγούστου 2012 από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μετά από προσφυγή από κοινού του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων. Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα απέτυχε να διερευνήσει καταγγελία για κακομεταχείριση αστυνομικών εις βάρος του Έλληνα Ρομ Νίκου Κατσαρή.

Στη 1 Ιουνίου του 2012, η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων κατέθεσε μια δέσμη παρατηρήσεων προς τη χώρα, όπου, μεταξύ άλλων, την καλεί καταρχήν να διευρύνει στον ποινικό της νόμο τον ορισμό για τα βασανιστήρια, να λάβει μέτρα για την πρόληψη των βασανιστηρίων, να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο και ανεξάρτητο σύστημα διερεύνησης καταγγελιών, να λάβει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα αστυνομικά τμήματα.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2008 η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗΣ Ή ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ή ΤΙΜΩΡΙΑΣ δημοσιοποιεί την έκθεσή της για την Ελλάδα με τα συμπεράσματα της αντιπροσωπείας της Επιτροπής που επισκέφθηκε τη χώρα από τις 20 έως 27 Φεβρουαρίου 2007. Κόλαφος! Διαβάστε την έκθεση εδώ. 

Η ίδια επιτροπή δεν βρίσκει καμμία βελτίωση ούτε διάθεση της χώρας να συμμορφωθεί στη νέα της έκθεση το 2009. Διαβάστε την έκθεση εδώ

Το 2012 η Διεθνής Αμνηστία συντάσσει έκθεση με τίτλο Αστυνομική βία στην Ελλάδα - Χι μόνο «μεμονωμένα περιστατικά» καταγράφοντας και καταγγέλλοντας δεκάδες περιπτώσεις αστυνομικής βίας στη χώρα. Διαβάστε την έκθεση εδώ. 

Το ΑΤ Ακροπόλεως, λοιπόν, δεν έκλεισε λόγω των επιθέσεων που δεχόταν, αλλά των επιθέσεων που το ίδιο εξαπέλυε καθημερινά εναντίον των ανήμπορων να αντισταθούν ανθρώπων που έβλεπαν τα δικαιώματά τους να κουρελιάζονται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου