Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Γιώργος Καμίνης: ο καλός ο δήμαρχος όλα τ’ αλέθει



Προχθές έγινε ένας διάλογος μεταξύ ενός blogger (του Παναγιώτη Κούστα με το Tales Of A Crazy World) και του δήμαρχου Γιώργου Καμίνη. 

Αφορμή, η απαγόρευση του Δήμου στη διεξαγωγή ενός ανταλλακτικού παζαριού στην Πλατεία Συντάγματος και η επέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας ώστε να το αποτρέψει.
Λίγο μετά ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, ανήρτησε στη σελίδα του στο facebook μία απάντηση για να δικαιολογήσει εκτενέστερα την ενέργεια του δήμου.

Διαβάζοντας την απάντηση (ακολουθεί ολόκληρη μαζί με το link για το status του δήμαρχου Αθηναίων) η πρώτη σου αντίδραση είναι «δίκιο έχει ο δήμαρχος» αφού επικαλείται μία θεμελιώδη αρχή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας: η εκλεγμένη αρχή οφείλει να λειτουργεί για το σύνολο των πολιτών.

Status Update
By Γιώργος Καμίνης
Χθες το βράδυ, είχα στο twitter ένα διάλογο μ'εναν, ομολογουμένως, πολύ ευγενικό συμπολίτη μας ο οποίος θέλησε να διαμαρτυρηθεί επειδή η Δημοτική Αστυνομία δεν επέτρεψε να γίνει και μάλιστα στην Πλατεία Συντάγματος, κάποιο ανταλλακτικό παζάρι γιατί οι διοργανωτές δεν είχαν ζητήσει καμία άδεια γιαυτό. Στα σχόλια συνδέω ένα ποστ που έκανε στο μπλογκ του για το θέμα ο συμπολίτης, μπορείτε να διαβάσετε τον χθεσινοβραδινό διάλογο εκεί.

Ο διάλογος είναι ενδεικτικός πολλών πραγμάτων, θα σταθώ μόνο σ'ενα: στην αντίληψη που έχουμε για τη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Αυτές τις μέρες, συνεργεία του Δημου επιχειρούν σε διάφορες συνοικίες για να απελευθερώσουν δημόσιους χώρους που έχουν καταληφθεί παράνομα κυρίως από επιχειρήσεις εστίασης. Μάλιστα προχθές, στο Γκάζι και μετά από αιφνιδιαστικό επανέλεγχο, διαπιστώσαμε ότι κάποιοι την επόμενη κιόλα μέρα του ελέγχου είχαν καταλάβει ξανά παράνομα τον δημόσιο χώρο.

Νοείται άραγε σε μία δημοκρατία δικαίωμα κατάληψης δημόσιου χώρου από ομάδες, ιδιώτες ή επιχειρήσεις; Η απάντηση είναι αρνητική. Αφού ο δημόσιος χώρος εξ ορισμού ανήκει στο σύνολο των πολιτών, τις επιμέρους ειδικότερες χρήσεις του τις αποφασίζει η εκάστοτε αρμόδια, άρα και δημοκρατικά υπεύθυνη, εκλεγμένη, Αρχή.

Αν και θα έπρεπε, διαπιστώνουμε όλοι πως όλα αυτά δεν είναι αυτονόητα. Η δημοτική αρχή σήμερα καλείται να λειτουργήσει προς δυο κατευθύνσεις: να επιβάλλει το νόμο και να εκπαιδεύσει την κοινή γνώμη στις βασικές αυτές αρχές.

Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Αυτόν τον αγώνα, θα τον κερδίσουμε όλοι μαζί.


Έτσι, λοιπόν, επικαλούμενος αυτό, ο δήμαρχος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο δημόσιος χώρος δεν μπορεί να καταλαμβάνεται από κανένα χωρίς άδεια.

Μέχρι εδώ οι αντιρρήσεις πιθανώς να μην υπάρχουν από οποιονδήποτε καλόπιστο αναγνώστη. Όμως, είναι έτσι;

Ο δημόσιος χώρος μπορεί να χρησιμοποιείται από όλους τους πολίτες ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε νόμιμη δραστηριότητα. Εφόσον αυτή η δραστηριότητα δεν είναι εμπορική, δεν αποσκοπεί σε κέρδος ποιος ο λόγος να απευθυνθούν οι πολίτες στη δημοτική αρχή για την έκδοση άδειας; Μα, γίνεται κατάληψη δημόσιου χώρου, θα πει κάποιος και θα έχει δίκιο αφού για τη διεξαγωγή ενός παζαριού θα πρέπει πιθανότατα να τοποθετηθούν πάγκοι, τραπέζια ή οτιδήποτε.

Ο Γιώργος Καμίνης, πάντως, δεν απαντά με αυτό τον τρόπο.

«Νοείται άραγε σε μία δημοκρατία δικαίωμα κατάληψης δημόσιου χώρου από ομάδες, ιδιώτες ή επιχειρήσεις; Η απάντηση είναι αρνητική. Αφού ο δημόσιος χώρος εξ ορισμού ανήκει στο σύνολο των πολιτών, τις επιμέρους ειδικότερες χρήσεις του τις αποφασίζει η εκάστοτε αρμόδια, άρα και δημοκρατικά υπεύθυνη, εκλεγμένη, Αρχή».

Η απάντηση αυτή αφήνει πολλά κενά. Θα μπορούσε, δηλαδή, και μία συγκέντρωση ή μία διαδήλωση να εκληφθεί ως κατάληψη δημόσιου χώρου; Οι ζωγράφοι που γεμίζουν τις ευρωπαϊκές πλατείες, αλλά και τις δικές μας, είναι παράνομοι; Οι φωτογράφοι;

Το ερώτημα τέθηκε και ευθέως από αρκετούς χρήστες του fb κάτω από το post του δήμαρχου όπως και αρκετοί του επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι τσουβαλιάζει τις ενέργειες αλληλεγγύης με τις επιχειρηματικές (και παράνομες, συχνά) δραστηριότητες ακολουθώντας μία ύποπτη επικοινωνιακή τακτική με άλματα λογικής.

Η απάντηση του Γιώργου Καμίνη, παρόλα αυτά, δεν συναντιέται με κανένα από τα συγκεκριμένα ερωτήματα ούτε και τις διαπιστώσεις.

«Καλημέρα σε όλους. Διάβασα όλα τα σχόλια προσεκτικά και βλέπω ότι επιβεβαιώνομαι στο ακέραιο στο αρχικό μου σχόλιο. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι πολίτες που ασφυκτιούν μέσα στην ίδια τους την πόλη, το ίδιο τους το σπίτι δηλαδή και νιώθουν αποκλεισμένοι από το αγαθό του δημόσιου χώρου εξαιτίας της αυθαιρεσίας ομάδων, ατόμων, επιχειρηματικών συμφερόντων και από την άλλη βρίσκονται αυτοί που δεν αποδέχονται ότι η πολιτεία λειτουργεί με κοινά αποδεκτούς κανόνες. Από τα σχόλια κάποιων δε, διακρίνω και μια απαξίωση στην ίδια τη Δημοκρατία. Δύσκολα θα με βρείτε να κατακρίνω πολίτες για τις απόψεις τους. Έχω εκλεγεί όμως με συγκεκριμένο πρόγραμμα, διοικώ και θα συνεχίσω να διοικώ σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.

Κανείς μα κανείς δεν επιτρέπεται να καταλαμβάνει δημόσιο χώρο χωρίς άδεια ακόμα κι όταν η δράση του είναι φιλανθρωπική. Όλοι οφείλουν να ζητούν άδεια και να λαμβάνουν απάντηση στο αίτημά τους. Πείτε μου. Ακόμα και να είχα τη δυνατότητα, θα θέλατε να σας έχω έναν αστυνομικό πάνω από τον καθένα για να σας προφυλάσσει από τον ίδιο σας τον εαυτό και να σας νουθετεί; Αυτή την κοινωνία θέλουμε; Αυτά απάδουν της πολιτικής μου τοποθέτησης και κοσμοθεωρίας. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε, θα ελεγχόμαστε γιαυτό αλλά και εσείς θα πρέπει να συμβάλλετε στη λειτουργία της πόλης. Καμία ανοχή στην αυθαιρεσία, καμία ανοχή στην ανομία. Αυτή την πόλη θα την υπερασπιστούμε μαζί.»

Ακόμα πιο επικίνδυνη και ύποπτη είναι η άρνηση του κ. Καμίνη να δώσει μία εξήγηση για το πώς επετράπη ένα χρόνο πριν στη Χρυσή Αυγή να μοιράσει τρόφιμα στην ίδια πλατεία, όπως διαπιστώνετε και από το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα  ή σε διάφορες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ως επί το πλείστον, να καταλάβουν για προωθητικές ενέργειές τους -ενδεδυμένες το μανδύα του φιλανθρωπικού έργου συχνά- το Σύνταγμα ή να κλείνουν κεντρικούς δρόμους της πόλης. Απέφυγε, επίσης, να απαντήσει στη νομιμότητα που πιθανώς δεν έχουν (ή έχουν), με βάση τις αρχές δημοκρατίας που ο ίδιος επικαλείται, οι εκδηλώσεις των Ατενίστας.

Ας μείνουμε, όμως, στη Χρυσή Αυγή, για τη δράση της οποίας θα προσπαθήσουμε αύριο να πάρουμε απάντηση από το δήμο για το κατά πόσο πληρούσε τις προϋποθέσεις που ο δήμαρχος έθεσε με την ανάρτησή του. Διότι, αν η Χρυσή Αυγή πήρε άδεια γι’ αυτή της τη δράση τότε ο δήμαρχος εγκαλείται για διευκόλυνση, τουλάχιστον, δράσεων μίσους και ρατσισμού. Κι αν συμβαίνει αυτό, τότε ο κ. Καμίνης είτε είναι κοινός λαϊκιστής και λαοπλάνος όταν την επόμενη ημέρα κάνει νέα ανάρτηση για προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη, παρόμοια δράση της ΧΑ είτε δεν ενημερώνεται σωστά από τους συνεργάτες του και τις υπηρεσίες του δήμου. Τότε θα πρέπει να του καταλογίσουμε ανικανότητα. Όμως, η δράση αυτή είχε δημοσιοποιηθεί και είχε πάρει μεγάλη έκταση σε όλα τα ΜΜΕ και τα social media. Εκτός αν ο δήμαρχος τότε απουσίαζε…

Μετά και την επιμονή του Γιώργου Μανιώτη, που του έθεσε το ερώτημα, ο κ. Καμίνης επανήλθε απαντώντας επιτέλους.

«Εχουν δοθεί πολλάκις εξηγήσεις για το τί συνέβη εκείνη την ημέρα. Αν η Χρυσή Αυγή είναι το πρότυπό σας και πιστεύετε ότι πρέπει να νομιμοποιήσουμε τις πρακτικές της και να τις κάνουμε καθεστώς, να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας».

Ας δούμε λοιπόν, ποιες ήταν οι εξηγήσεις του δήμου για το τι συνέβη εκείνη τη μέρα, όπως αυτές καταγράφονται στο σχετικό ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής.

Ο κ. Καμίνης, μέσω του διευθυντή του γραφείου Τύπου του δήμου, κ. Γιώργου Σταματόπουλου, απάντησε: «Το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης δεν είναι θέμα δημόσιας επίδειξης. Τα συσσίτια στην κεντρική πλατεία της χώρας μεταφέρουν την εικόνα μιας πόλης σε απόλυτη κατάρρευση».

Ούτε επίκληση της νομιμότητας ούτε παρέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας ούτε προσφυγή στα δικαστήρια, όπως πιθανώς θα περίμενε κανείς εφόσον ο δήμος δήλωσε αιφνιδιασμένος από την ενέργεια, η οποία, πάντως, είχε γίνει γνωστή νωρίτερα και διαφημιστεί επαρκώς από τη φασιστική οργάνωση.

Ο δήμαρχος, όμως, εδώ, δεν έδειξε να ανησυχεί για τη νομιμότητα, αλλά μόνο για «τη μεταφορά της εικόνας μιας πόλης σε απόλυτη κατάρρευση», λειτουργώντας περισσότερο ως τουριστικός πράκτορας που ανησυχεί για την προβολή της ούτως ή άλλως αληθινής εικόνας της πόλης του.
Απέδειξε, μάλιστα, περίτρανα ότι λειτουργεί με δύο σταθμά. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι «παράνομοι» οργανωτές δράσεων αλληλεγγύης και από την άλλη οι «νόμιμοι» φασίστες και ρατσιστές, οι οποίοι, απλώς, καλό θα ήταν να κάνουν τις δράσεις τους σε χώρους που δεν αποτελούν βιτρίνα της πόλης. Ίσως, για παράδειγμα, αν την έκαναν στην πλατεία Τουρκοβουνίων να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Ευτυχώς, τα άμεσα αντανακλαστικά των χρηστών των social media τον υποχρέωσαν στη σημερινή έκδοση ανακοίνωσης για τη νέα προγραμματισμένη δράση μίσους της ΧΑ όπου φρόντισε να συμπεριλάβει και το χαρακτηρισμό του «παράνομου». Δεν παραλείπει, βεβαίως, να αναφερθεί και πάλι στη δυσφήμηση της χώρας, αυτή τη φορά, λέγοντας ότι τέτοιες ενέργειες «προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη και πλήττουν βίαια την προσπάθεια για ανάταξη της χώρας και της Αθήνας ειδικότερα, καθώς στέλνουν στην κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ένα διπλά εσφαλμένο μήνυμα: ότι στην πρωτεύουσα της χώρας επικρατεί μια γενικευμένη κατάσταση εξαθλίωσης, η οποία μπορεί μάλιστα να αντιμετωπιστεί με δράσεις ρατσιστικής και ξενόφοβης ελεημοσύνης».

Αυτή είναι η πλήρης δήλωσή του.


«Τις ημέρες κατάνυξης και αγάπης διάλεξε η Χρυσή Αυγή για να κάνει επίδειξη πρόκλησης, με συσσίτια μίσους, στην πιο κεντρική πλατεία της χώρας και της πρωτεύουσας, την Πλατεία Συντάγματος.
Τέτοιου είδους εκδηλώσεις προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη και πλήττουν βίαια την προσπάθεια για ανάταξη της χώρας και της Αθήνας ειδικότερα, καθώς στέλνουν στην κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ένα διπλά εσφαλμένο μήνυμα: ότι στην πρωτεύουσα της χώρας επικρατεί μια γενικευμένη κατάσταση εξαθλίωσης, η οποία μπορεί μάλιστα να αντιμετωπιστεί με δράσεις ρατσιστικής και ξενόφοβης ελεημοσύνης.
Καθιστούμε απολύτως σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι ο Δήμος Αθηναίων θεωρεί τη σχεδιαζόμενη αυριανή συνάθροιση αυθαίρετη και παράνομη και θα κάνει ό, τι επιβάλλεται προκειμένου αυτή να μην πραγματοποιηθεί».

Πιθανότατα, ο δήμαρχος δεν κυκλοφορεί στην πόλη της οποίας την ευθύνη έχει ο ίδιος ως εκλεγμένος άρχοντάς της, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει συναντήσει εικόνες εξαθλίωσης. Θα του προσφέρουμε λοιπόν, μερικές (τα δικαιώματα των φωτογραφιών σε όσους τις έχουν τραβήξει και δημοσιοποιήσει).




Θα περιμένουμε αύριο να δούμε τη δυναμική αντίδραση της δημοτικής αρχής σε περίπτωση που η ΧΑ προχωρήσει παρόλα αυτά στην προγραμματισμένη δράση της.

Μέχρι τότε, μην ανταλλάσσετε βιβλία και δίσκους σε δημόσιους χώρους. Δεν σας ανήκουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου